award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "Kevés szoba van, emiatt nagyon barátságos a hangulat, mi egy perc után otthon éreztük magunkat. A vacsora és a reggeli fantasztikus volt, kicsi de nagyon igényes a választék, szuper alapanyagokkal nagyon jól főznek."
    Erzsi, Magyarország

Majd alig várod már hogy kimozdulj!?


Már most gondolj erre! Kirándulás, programok tömkelege szombaton. És vasárnap "A" Busójárás. 

Szombat délutáni ajándékunk: ÖRDÖGI FORRÓSÁG szaunaprogram - a pokol tüzét Andris, szaunamesterünk biztosítja.
Csak 2 éjszakás foglalással.
Szállj meg nálunk a mohácsi Busójárás idején. Élvezd miliőnket, konyhánkat, programjainkat! Vagy melegedj kemencénk lobogó tüzénél.


Az M6 autópályától 6km-re, útban Mohács előtt 40 percre található kiskastélyunk.

 Hazánk talán legnevesebb népi hagyományőrző fesztiválja a mohácsi Busójárás. E rendezvénysorozat: csütörtőktől keddig 60-80.000 látogatót vonz a városba.
A Mohácsi Busójárás az UNESCO Szellemi Világörökség listáján; a világ távoli pontjairól keresik fel turisták.

 

A Mohácsi Busójárás története

A napjainkban megtekinthető Busójárás a mohácsi sokácok télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységvarázsló ünnepe. E  népcsoport néhai balkáni hazájából hozta e népszokást, mely Mohácson tovább formálódott az évszázadok alatt és nyerte el mai formáját. A busójárás legelső feljegyzései a XVIII. század végéről származnak.
A busó öltözete: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya. Erre cifra gyapjúval töltött harisnyát húztak, lábukon bocskor. Öv gyanánt marhakötelet viseltek a derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben kereplő és soktollú fa buzogány. Legjellemzőbb pedig, amitől busó a busó: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőcsuklyás álarc.
A busókat kísérik a "jankelék": az ő szerepük az utca népe és gyermekek távol tartása volt. Ők hamuval, liszttel - ma már csak ronggyal, fűrészporral, - püfölik a népeket, nézelődőket. Maskarának nevezik Mohácson a lefátyolozott nőket, a lakodalmas öltözetű férfiakat, a karneváli alakokat.  
A tülkölő-kereplő-kolompozó, "bao-bao"-t ordító busók csoportjai házról házra jártak. Így fejezték ki jókívánságaikat és végezték el varázslataikat. A háziak pedig étellel, itallal kínálták a busókat. A Mohácsi Busójárás, mint farsangvasárnapi mulatság, leglátványosabb része a partraszállás a túlparti „Szigetből” - ahogyan a helybéliek mondják ( ez Mohács város déli, belterületi része). Innen eveznek át ladikokon, csónakokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a legérdekesebb része a Mohácsi Busójárásnak. Farsangi télbúcsúztató koporsó vízrebocsátása után, sötétedéskor az összegyűltek elégetik a telet az óriási máglya meggyújtásával, miközben Mohács főterén körtáncokat járnak.