Kastélyszállónk története

Múlt és jelen

1840  időutazás

Apponyi Kiskastély: butikhotel Szekszárdtól 16 km-re

Apponyi Kiskastély: butikhotel Szekszárdtól 16 km-re

“Szelíd dombocskák
mögött tűnt tova a könnyű nyári eső. Hűs szél
frissen kaszált széna illatát hozva zavarta
el az egész napi fulladtságot. Boldog
nyugalom volt. Csak a falevelek susogtak,
pacsirta dalolt a virágos rét felett.
Harangszó szállt a faluból. Rezső
Úr komótosan pipázva, kastélya tornácáról
hízlalta szemével a kövéren ringó
grófi mezőket.”

NAPJAINKBAN Nálunk egy másik, nyugodt-békebeli világot találsz. Apró rusztikus kastélyhotelünk egyben bensőséges, romantikus hotel is: csillogásmentes igényesség, egy másfajta exkluzivitás – ha nem elégszel meg a “tucatturizmussal”, ha valami szokatlant keresel.

Szenvedéllyel, szeretettel élesztettük fel, idézzük meg e letűnt, békés világot. Amennyiben “A kastélyszállót”, vagyis egy szokásos, hamisan csillogó kastélyhotelt keresel, akkor az Apponyi Kiskastély nem Neked való! Rohanó korunkban sokan vágyunk egy természetesebb életre. Mi nem a néhai arisztokrácia pazar életét mímeljük: a néhai grófi létből gyökerezik falusias, bájos békebeli miliőnk. Éreztél már borzongást, amint a történelem megérintet? Az Apponyi Kiskastélyt és parkját a legnagyobb gondossággal, a régi tárgyak iránti tisztelettel, szeretettel állítottuk helyre. Értékes bútorok és festmények, aprólékosan megálmodott miliő adja a díszletet időutazásodhoz.
Minihotelünkben egy másik világba csöppensz.
Dr. Apponyi Rezső grófot és családját négy fős személyzet szolgálta; most is átélheted ezt a családias légkört.

1850-ben került az Apponyiak tulajdonába az 1200 holdnyi medinai birtok. Az 1835 körül épült kastély utolsó lakója Nagyapponyi Dr. Gróf Apponyi Rezső. 1882-ben a hőgyészi kastélyban született Apponyi Géza másodszülött fiaként. Jogi doktorátust szerezve, tanulmányai után a király személye körüli minisztérium fogalmazója, majd titkár és császári-királyi kamarás. Az első világháború kezdetétől 2 évig fronton szolgált, majd a Monarchia stockholmi nagykövetségén attasé. 1915-ben Bécsben feleségül vette báró Holt Franciskát. Ezután modernizálták, bővítették a medinai úrilakot az ifjú pár számára méltó kis kastéllyá. A nagy múltú, számos neves őst adó Apponyi-família ifjú sarja sem kerülhette el a politikát. Minden idők legfiatalabbjaként, 1917-ben IV. Károly király Tolna vármegye főispánjává nevezte ki. 1918 októberében visszavonult pusztakápolnai (medinai) birtokára. A “Bolond” gróf – így is hívták a medinaiak. Imádta a lovakat, a vadászatot, és talán a kártyázást. Egy júliusi éjszakán, 1939-ben itt halt meg. A világháború után a kastélyt államosították, 1951-2002-ig általános iskola működött benne. 2008-ban vásároltam meg.

 

A restaurálás, felújítás után 2011-ben készült el a kastély, mely Magyarországon szokatlan, de Nagy-Britanniában népszerű kettős funkcióval bír. Egy apró, családias hotel; emellett családi fészek: Halász Zsolt, valamint felesége, – egyben a Kiskastély ügyvezetője, – Horváth Csilla otthona.

Ha kedvet kaptál és megnéznéd saját szemeddel is, itt foglalhatsz:

További érdekességekért és ajánlatokést iratkozz fel hírlevelünkre:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és az adatvédelmi szabályzatot

Búcsúzunk egy szerelemtől...

Mai nappal végleg bezárjuk a Kiskastélyt.

Tisztában voltunk vele, - de így is vállaltuk, - hogy nem lehet rentábilisan üzemeltetni (ilyen árakon sem) egy 7 szobás, ilyen színvonalú kis hotelt. Olyan mértékű anyagi ráfordítást igényelne életben tartani, hogy feladjuk.

Köszönjük életünk egy meghatározó szakaszát, a sok szép emléket kollégáinknak, vendégeinknek.

Sok sikert, jó egészséget!