award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "Gyönyörű környezet, természet közeliség, helyi és saját termesztésű alapanyagok. Egyszerű, mégis nagyszerű belsőépítészeti megoldások."
    GandA, Magyarország

Egy Apponyi elment vadászni...

A „mi" Rezső grófunk unokatestvére, Gróf Apponyi Henrik (1885-1936) a mai szlovákiai Apponyban található családi rezidencia  utolsó főura. Kora neves világutazója és vadásza.

Az indiai és himalájai-tibeti vadászatáról könyvet is írt. 5 hónapos vadászat több tíz vadászterületen. Mivel Oxfordban végezte iskoláit, -  az Apponyiaknál szokásos kitűnő és sokrétű nyelvtudáson túl, - baráti kapcsolatokat ápolt néhai brit évfolyamtársaival. Az ő ajánlásaikkal maharadzsáról maharadzsára vándorolva töltötte a vadászat hónapjait (maharadzsa:szanszkrit, jelentése: „nagy király". India területén eredetileg mintegy 30-50 királyság működött, ezek hindu uralkodóki a rádzsák és maharádzsák voltak. ). Dél- és Közép Indiából indulva eljutott Tibetig. A maharadzsák személy- és tehetautót, magán vonatot, lovakat, jakokat, vadászelefántokat biztosítottak Neki. Tartózkodásának napjaira kapott 1-2 szolgát, kísérőt, 1-2 hivatásos vadászt. A maharadzsák, hogy szép, fejlett állomány fejlődhessen, egész völgyeket zártak le akár 8 évre, hogy kitűnő vadászterületeik legyenek. Abban a kegyben részesült, hogy ide is beengedték a lezárt évek után elsőként.

Érdekességképp néhány adat:

  • legmagasabb vadászterület 7.200 m-en volt, itt Ovis ammont (magyarul: argali – nagytestű hegyikecske) ejtett. Ritkasága és nehezen elérhető élettere miatt az egyik legnemesebb trófea.
  • 40 gyalogos teherhordó vitte csak az ő felszerelését. A vadászfelszerelés mellett lovaspólóra és lovas derbire is kellett készülnie, valamint szmokingokkal, öltönyökkel. Minden maharadzsa, de az angol alkirály, Lord Irwine is folyamatosan 50-100 fős díszvacsorával traktálta. Az Apponyi név, mint írta, minden asztaltársaságban ismerősen csengett: Apponyi Albertet kora legbecsületesebb és legnagyobb államférfiai közt tartották számon.
  • Az egyik maharadzsa, hogy méltóképp vadásztassa meg a grófot és 4 barátját, titokban, kifejezetten az ő meglepetésére egy 30 sátorból álló vadász camp-et épített fel utakkal, fonott diadalívvel, kerítéssel, 30 fős őrséggel, konyhával.  Az egyszemélyes hálósátrak mellett társalgó, étkező sátor; a többit a kiszolgálásnak és személyzetnek állították.
  • A bikaneri mahadzsa világhírű tóparti sandgrouse (nyírfajd) vadászatán egy délelőtt alatt néhány arisztokrata vadász 11.000 madarat mészárolt le. Ezen a vadászaton a maharadzsa fia világrekordot döntött: 3 óra alatt 917 nyírfajdott ejtett. Mivel Henrik nem a szezonban érkezett, néhány száz példánnyal kellett beérnie kis társaságuknak.
  • vadászatának utolsó szakaszán, már egymaga 40 hordárjával és két kísérőjével a Himalájában 1.600 km-t tett meg lóháton, de többnyire gyalog. Szűk egy hónap alatt.

Mivel a vadászatok jelentős részén semmiért sem kellett fizetnie, Magyarországon látta vendégül indiai vendéglátóit: maharadzsák mellett a világ legbefolyásosabbjai fordultak meg vadászatain.

A pletykák szerint - eladósodottsága miatt - öngyilkos lett.

Következő hírlevelemben az egyik legdrágább veteránautóról, a „maharadzsa Rolls-Royce"-ról fogok írni.

Ne felejtse! Október 23-i hosszú hétvégét! 3 éjszakás foglalás esetén 24-én pénteken - egyik kedvenc helyünkre, Györkönybe - egy gratis borozásra visszük el.

37b777c7ee4b9k8ba1bbe9fek73kccck7cka

Szeretettel várjuk!

Horváth Csilla

email, ajánlatkérés>email, ajánlatkérés>
+36 30 860 9564
www.apponyikiskastely.hu

Ezt olvasta már?


Borbás Marcsinak főztünk


Borbás Marcsi a Gasztroangyallal Nálunk járt     Horváth Csilla Apponyi Kiskastély natur... Bővebben

Hogy lehet, hogy a 100%-os narancslé is mű!?


Hogy lehet, hogy a 100%-os narancslé is mű!? A boltokban nálunk kapható utóérlelt naranccsal szemben, az érett friss... Bővebben

PET palack? - csak azt neeeee!


Percenként 1 millió PET palackot adnak el világszerte   2016-ban pl. minimum 480 milliárd darabot. A... Bővebben

Fotók egy vendégünktől


"Csak" fotók     Mint egy képes mesekönyv. Egyik vendégünk, Inotai László, itt töltött hétvégéje... Bővebben

OZORA fesztivál - arcok, emlékek


Arcok, emlékek - O.Z.O.R.A. fesztivál Ki/be-ruccantunk ha már itt a közelben tartják. Meg mert nem hiszek senkinek,... Bővebben