award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "A kastély, a szobák gyönyörűek, korhűen felújítottak és berendezettek, a park nagyon romantikus, teljes kikapcsolódást kínál. Nehéz volt eljönni."
    Sándor, Magyarország

PROGRAMJAINKBÓL - ÉRDEKES EMBEREK 1.
(vigyázat, hosszú!)

Hol volt, hol nem, volt egy tíz év forma falusi legényke. Ki faluja határában talált szkíta nemesi sírdomb ásatásához szegődött...amolyan gyermekmunkára. Segített, mit tudott a régészeknek. Oly mód átlényegült e feladatba, hogy gondolatja ettül fogva már csak ekörül tudott fordulni! Az ásatás hónapjai után is leszegett fejjel járta a szomszédos szántókat és gyűjtögette a kettőezer esztendős ereklyéket: fém használati tárgyakat, cserépdarabokat, vas kokillákat. Persze gondosan utána is olvasott mindennek.

Azóta eltelt bő 40 év. A legényke meglett férfiú. Ugyan mészárosnak tanult, de csak a szkíták ("magyarosan" szittyák), azok élete és kora vonzotta. 30 éve valósította meg és álmodja tovább a maga világát: megvásárolta a gyermekkori ásatás helyszínét, a szkíta nemesasszony sírdombját és körötte bő tíz hektárt. 2000 évvel korábbi világot épített, árpád kori nomád életet él. Jurtában lakik, lovakat tenyészt, íjászkodik, tavában halakat tenyészt, kovakővel gyújt termesztett dohányára... a förödést itt másképp értelmezik...

 

Épített magának (és vendégeinek) egy 6-8 házból álló Árpád kori falvat. Ő maga kovácsolásból él. Korabeli technikákkal készült értékes kardjait, tőrjeit viszik szerte a világba. Asszonya korabeli ékszereket készít. Most már van egy elemes rádiója és robbanómotoros járgánya is:-)
Elismert régész körökben: immár "kísérleti régészeti telep"-pé avanzsált. Ha régészek találnak olyan eszközt, amiről nem tudják micsoda, hogyan kell használni, odaadják emberünknek, hogy -  életmódjából fakadóan, - segítsen megfejteni a titkot.

Ugyane' faluban bő 5 éve megörtént eset: egy korán kelő ember reggel kimegy a konyhába...pontosabban kinyitja a konyhaajtót, belép...belépne! - de a konyha eltűnt! A föld nyelte el a konyhát tetőstül, falastul. Jöttek ki a szakemberek, vakargatták fejüket: ugyan, hová tűnt a konyha?! Volt köztük régész is. 
Ahogy vizsgálgatják ezen eseményt, meg a környékét, a szomszéd, lakatlan házban az elhunyt idős bácsi beretva pamacsa kandikál ki a gang egyik gerendája fölül. Kiveszi, nézegeti, gyanúsnak találja...alaposabb vizsgálattal kiderül, egy 2.000-2.200 éves szkíta faragott szarvas agancs darabja. A bácsi a kertben találta ifjú korában, vaddisznósörtét dugott belé és pamacsolta egy életen át vele ábrázatát.
E két eset szolgált alapjául, hogy az eltűnt konyha helyét 3 éve feltárják...a régészek Európa legnagyobb szkíta korabeli - vszínű szakrális - építményét lelték meg (Törökország Közel-Keleti részén találtak legközelebb hasonló méretű és technológiával készült fagerendás, földdel borított épületet). Az építmény leégett, de rengeteg bronz ékszer, bútordísz(!), cserépedény darab került elő. Állítólag Európa betelepülésének teljesen új dimenzióját nyitott meg e Tolna megyei leletegyüttes.

 

A szakemberek vszínű tudják hol van e falu... gyere, foglalj hozzánk, eláruljuk! Egy klassz, élménydús kirándulás lesz, ígérem!

 

Foglalj most»

Szeretettel várunk!

Dr. Halász Zsolt

Apponyi Kiskastély natur mini hotel»