award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "Kevés szoba van, emiatt nagyon barátságos a hangulat, mi egy perc után otthon éreztük magunkat. A vacsora és a reggeli fantasztikus volt, kicsi de nagyon igényes a választék, szuper alapanyagokkal nagyon jól főznek."
    Erzsi, Magyarország

 


bajai halfozo fesztival4Programok tömkelegéből választhatsz napokon keresztül: zene minden stílusban; tánc, előadások, kirakodóvásár...és a szombati, tízezreket megmozgató "összenemzeti" halfőzés.

Medinán és környékén is a hagyományos bajai halászlé készül. A bajai halászlé ünnepe mindössze 30 percre kastélyunktól: a Bajai Halfőző Fesztivál fő attrakcióján több ezer család bográcsában rotyog e jellegzetes étel.
4 nap gazdag programokkal» 

Halászlé recept - ahogy Nagyapámtól tanultam
1 személyre számolva
:

1/2 kg (élő) hal

1/2 liter víz*

1 evőkanál törtpaprika**

1,15 dkg só (a besózáskor + főzéskor kóstolgatva, ízlés szerint)

8 dkg vöröshagyma

20- 25 g pirosarany-csemege (170 g/8 fő)

paradicsom vagy 15- 20 g paradicsom püré (70 g/4 fő)

1/2 halászlé kocka ***

fél erős szárított paprika (friss csövespaprikából kevesebb is elég)

0,15–0,25 dl vörösbor (forráskor, a törtpaprika után)

 
A halfajták összetétele ízlés dolga. Vegyes halászlé 10 fő részére (javaslat): 4 kg pontyhoz 0,5 kg törpeharcsa vagy szürkeharcsa, 0,2 dkg csuka, és 0,5 kg kárász.

A hal pucolása : Kívülről megtisztítjuk a nyálkától, pikkelytől (kaparással, sóval, ki mikor érzi tisztának). Fontos, hogy ettől kezdve (a fejeket kivéve) nem mossuk, hogy a lehető
 legtöbb vér megmaradjon. A hal testét végig irdaljuk (kb. fél centinként), majd minden harmadik–negyedik irdalásnál levágunk egy–egy szeletet.
 
A hal besózása : A halászlé főzése előtt 2-3 órával célszerű besózni a halat, hogy jól beszívja magába a sót, így nem lesz édes a hús. Az 1,15 dkg/fő alapján kimért teljes mennyiségből minden húsdarabra jusson. A derekaknál szétnyitva a résbe is jusson só.

 A hal a bográcsban : A félbe vágott fejek a vágott felületükkel lefelé kerülnek a bogrács aljába. Ez után kerül a többi hús, majd az összes többi alapanyag (bor és paprika kivételével!) a bográcsba.

 
* A víz mennyisége úgy számítandó, hogy a személyek alapján kiszámított mennyiségen fölül 4 személyig 1/2- 1 liter, a fölött 1- 2 liter elfövő mennyiséggel kell számolni ( fazékban főzés esetén más a mérték – fazékban, tűzhelyen kevesebb az elpárolgás ).
** 1 evőkanál törtpaprikát mindig a víz fél litereihez kell számítani (az elfövő mennyiség nélkül).
*** A lé sürítésének trükkjei:előfőzött, leturmixolt vöröshagyma kerül a bográcsba; bajai halászlé tészta (más néven gyufa tészta) levét használja főzéshez.

Tovább az esemény oldalára >>