Az ókorban – a jóval kisebb népesség mellett is, – még tízezrével léteztek a világban népek-nemzetek. Hazánkban minimum több tíz, a Közel-Keleten több száz nép élt egymás mellett. Mára töredéke mennyiségű nemzet(iség) maradt ogyanott. 

A népek-nemzetek száma a világban néhány százra csökkent napjainkra. Egymásba olvadtak, eltűntek…ilyen-olyan utóvédharcokkal el lehet odázni nemzetek eltűnését, de egyes történészek szerint egy történelmi törvényszerűség. Tetszik, vagy sem, a nemzetek számának fogyása megállíthatatlan. Olyasmi mint a gravitáció: van és el kell fogadnunk.

Egy másik törvényszerűség a városiasodás. Főképp a nagyvárosiasodás. A kisebb városok megmaradnak, de inkább vegetálnak. 2050-re Magyarországon a falusi vidék várhatóan kiürül. A hagyományos falusi mezőgazdasági, állatartó életforma csak mutatóban marad.

Ennek tükrében mutatom egy őszi kirándulásunk fotóit.

A néhai Apponyi uradalomhoz tartozott Bonyhádvarasd fénykorát, legnagyobb, 1.000 fős népességszámát Ferenc József idején érte el. Lassú hanyatlása az ’50-es években gyorsult. A Völgység egykor jómódú sváb településeinek egyike. A kevés megmaradt sváb lakos odafigyeléssel gondozza ma is 100-200 év előtti felmenői sírjait, sváb temetőjüket.

 

Ha kedvet kaptál és megnéznéd saját szemeddel is, itt foglalhatsz:

További érdekességekért és ajánlatokést iratkozz fel hírlevelünkre:

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és az adatvédelmi szabályzatot

Búcsúzunk egy szerelemtől...

Mai nappal végleg bezárjuk a Kiskastélyt.

Tisztában voltunk vele, - de így is vállaltuk, - hogy nem lehet rentábilisan üzemeltetni (ilyen árakon sem) egy 7 szobás, ilyen színvonalú kis hotelt. Olyan mértékű anyagi ráfordítást igényelne életben tartani, hogy feladjuk.

Köszönjük életünk egy meghatározó szakaszát, a sok szép emléket kollégáinknak, vendégeinknek.

Sok sikert, jó egészséget!