Grábóc – szerb ortodox monostor

Tavasszal “autókirándultunk” – ízelítő 200 programunkból

 Itt megállt az idő. Egy pópa és egy apáca lakója van még. Előzetes bejelentkezéssel idegenvezetés is kérhető, szerencsés esetben egyikük vezet végig e szakrális mikrokozmoszon.

Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.

Templom csodás ikonosztázzal; a templom fölötti dombtetőn csodás kis temetőjük

Ikonosztázokkal övezett ivókút a megfáradtaknak

A máriaszéplaki Ó-temlom

A középkori Széplak város, amely Cikó község és Bonyhád között feküdt, majdnem nyomtalanul tűnt el a török hódítók módszeres pusztítása nyomán, ma csak egy középkori templom romja emlékeztet rá.

Cikó határában jelentős Árpádkori rom látható, a török időkben elpusztult Széplak, Máriaszéplak város 12. századi templomának romja.

Pihenj nyugodt környezeteben!

Annyi programot kínálunk neked, hogy ki sem akarsz majd mozdulni tőlünk. Számos programlehetőség már a 3 hektáros birtokunkon belül is.

Búcsúzunk egy szerelemtől...

Mai nappal végleg bezárjuk a Kiskastélyt.

Tisztában voltunk vele, - de így is vállaltuk, - hogy nem lehet rentábilisan üzemeltetni (ilyen árakon sem) egy 7 szobás, ilyen színvonalú kis hotelt. Olyan mértékű anyagi ráfordítást igényelne életben tartani, hogy feladjuk.

Köszönjük életünk egy meghatározó szakaszát, a sok szép emléket kollégáinknak, vendégeinknek.

Sok sikert, jó egészséget!