award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...mini Toszkána Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Iratkozzon fel, 1 éjszakát nyerhet!
  • "Gyönyörű környezet, természet közeliség, helyi és saját termesztésű alapanyagok. Egyszerű, mégis nagyszerű belsőépítészeti megoldások."
    GandA, Magyarország

Programok, látnivalók Szekszárdon és környékén, Tolna megyében 

Kirándulások Medina körül: közel, s távolabb


01_gemenc
02_decs
03_domorkapu
04_meheszet
05_szalka
06_borturizmus

A színekkel kiemelt szekszárdi, tolna megyei kulturális és túrázó-természetjáró programokat mi magunk ajánljuk: mert kipróbáltuk, igényesek, tartalmasak, értékesek.
Pontos címekkel, telefonszámokkal kiegészített listát, valamint több rövidebb-hosszabb kirándulássá felfűzött ajánlóinkat szobát foglalt vendégeinknek adjuk meg. 

A programokhoz, kirándulásokhoz sofőrrel tudunk biztosítani veteránautókat vagy 8 főnek kisbuszt; kibérelhető 1 db 350ccm-es Vespa is.

Programlehetőségek Medinán, Szekszárdon, és környékén (max. 30km):

Medina: a falu környékén, - akár kerékpártúrává fűzhető kirándulás során, - mintegy 10 kastély várja hogy felfedezze; állapotuk változó (pontos címeket, térképeket adunk).
Magyarország egyetlen szerb kisebbségi önkormányzata Medinán működik. Szerb orthodox templomuk az ikonosztázzal megtekinthető. A Kézműves Alkotóházban népi hangszerek gyűjteménye a világ minden tájáról, népi hangszerkészítés, valamint a szövéssel kapcsolatos néprajzi és tárgyi eszközök bemutatása és kézműves foglalkozást található. Az új NATO radar is többeket érdekel.
Kalandos bortúrák a Kiskastélyból: 8+1 fős Land Rover Defenderrel. Kaland túrák a szekszárdi borvidék nevezetességeihez. Borpincék, ültetvények, dülők, szurdikok, kilátók...maga az út is élmény! 2,5 vagy 4 órás, de akár félnapos is választható!

Brill pálinkafőzde országosan elismert snapszait ízlelgetve megismerkedhet a pálinkakészítés és főzés rejtelmeivel és a pálinkaüzemmel.
Transzfer 160 Ft / km, legkésőbb 48 órával korábban kérjük jelezni transzfer igényét. Köszönjük!

Hímzésmúzeum: Egy kellemes biciklitúra a Sió töltésén. Ennek egyik célállomása lehet a hímzésmúzeum. 

Sióagárd, Tájház, középparaszti porta: néprajzi gyűjtemény; berendezésével együtt, változatlanul vészelte át az elmúlt századot.

Borjád : 200 lélekszámú faluban Petőfi méhes, Sass kúria - emlékház, Petőfi legjobb barátjánál többször időzött, itt írta pl a Négyökrös szekér c. versét. A borjádi söréttorony hazánk egyetlen eredeti állapotában megmaradt ipartörténeti épülete, itt megismerheti a sörétkészítést. 

Kastélyok. Környékünk 5-30 km-es körzetében alábbi kastélyokat lehet megtekinteni (ez e kastélyok különböző szintű megtekintehtőségét jelenti):
- Apponyi-kúria
- Gindly-Benyovszky-kastély és kertje 
- Viczay-kastély 
- Csapó-kastély 
- Apponyi Sándor kastélya
- Fiath-kastély
- Mechwart-kastély, Belecska 
- Perczel-kúria (emlékszoba)
- Apponyi Károly kastélya
- Dőry-kastély 
- Spitzer-kastély 
- Érseki vadászkastély


"Csipkerózsika" kastélyok: leromlott állapotukban, némelyek halálukban is lenyűgözőek. Kedvenceim - némelyik romos állapotú, de érdemes felkutatni:
- Jeszenszky-kastély
- Hiemer-Bernieder-kastély
- Sztankovászky kastély 
- Jeszenszky-vadászkastély
- Inkey-kastély
- Fördős kúria
- Dőry-kastély 

Szekszárdi bortúrák (17 km): híres, valamint igazi ínyenceknek való kis pincészeteibe szervezünk borozásokat. Összesen mintegy 15 pincészetet javasolunk magas színvonalát ismerve.
Transzfer 160 Ft / km, legkésőbb 48 órával korábban kérjük jelezni transzfer igényét. Köszönjük!

Kalandos bortúrák a Kiskastélyból: 8+1 fős Land Rover Defenderrel. Kaland túrák a szekszárdi borvidék nevezetességeihez. Borpincék, ültetvények, dülők, szurdikok, kilátók...maga az út is élmény! 2,5 vagy 4 órás, de akár félnapos is választható!


Belvárosi rom. kat. templom: Közép-európa legnagyobb egyhajós temploma. Késő barokk stílusban.

Bormúzeum
: A szekszárdi borvidék történelme, jellegzetességei, kultúrája. Tárgyi és fotótárlat, időszakos kiállításokkal.  

Élménypince: bepillantás a borászat, a borkészítés rejtelmeibe – de nem szokványos módon! Itt az illatoknak, ízeknek, a tapintásnak, a művészetnek és a tudománynak egyaránt fontos szerep jut. Jelenleg Magyarországon sehol másutt nincs ilyen koncepció. Interaktív, látványos kiállítás a 21. század eszközeivel. 300 szekszárdi bor vásárolható a borszaküzlet részben, jó részük megkóstolható.

Kávé Háza: Három évben is e szekszárdi kávézó nyerte el "Magyarország Legjobb Kávéháza" címet. Tóth Sándor tulajdonos, barista világ- és európa bajnoknál nem csak kávézhat. Az előadóteremben kávékóstolóra, barista tanfolyamra, vagy kávépörkölő workshop-ra kisebb-nagyobb társaságoknak lehet előzetesen időpontot kérni.

Lövészet: lőpálya, valamint agyaggalamb lövészet, tereplőtér. Csak vadászoknak saját fegyverrel.

Vezetett kenutúrák: Sió, Sárvíz, Duna, Duna holtágak, Gemenci erdőben

Babits emlékház: A Szekszárdon született, élete végéig szülővárosába visszajáró költő több versében is megörökített szülői házát az 1800-as évek eredeti bútoraival rendezték be. 

Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum, Szekszárd. Az író emlékének ápolása mellett a Tolna megyei irodalmi emlékek időszaki kiállításokon való bemutatása, színvonalas programok szervezése.

Kilátók: a Szekszárd centrumára tekintő Kálvária hegyi kilátó(18km) a kirándulóknak, a Bati-kereszt kilátó(23km) a a természetjáróknak, túrázóknak nyújt alföldi panorámát. A Sötétvölgyi kilátóról (22km) a Sötétvölgyi tó és vidéke pásztázható.

Bogár Tanya: A szentendrei skanzen Tolnát bemutató népi épületének az eredetije. Néprajzi gyűjteménye a régi falusi életet, eszközeit ismerteti... és közben borozhat, s ha előre megrendeli, étkezhet is. 

Fogászat: A Halász Klinika a fogbeültetés vezető centruma Magyarországon. 34 országból jönnek Szekszárdra fogászati kezelésre, és töltenek itt rövidebb-hosszabb időt. www.fogpotlasklinika.hu Tel.: +3674 510 885

Mézeskalács Múzeum: A Petrits család 1828 óta készít mézeskalácsot és hagyományos módon gyertyákat. Cukrászdájuk felett ősi mesterségükről tanulhat.

Szabadulószobák több helyszínen is.

Wosinsky Mór Megyei Múzeum: Gr. Apponyi Sándor támogatásával 1902-ben épült múzeum-palota az őskortól a századfordulóig változatos és változó kiállításokkal tekinti át megyénk történelmét. Érdekes interaktív kiállítás a hagyományos kiállításokat kerülőknek.

Vármegyeháza, Szekszárd: Az állandó kiállítások mellett (XIX. sz-i tudástár és történelmi interaktív játszóház; Liszt Szekszárdon; Középkori Bencés Apátság és a romjai; Szarkofág terem; Mattioni Eszter-, Esze Tamás tárlat ) időszaki kiállításokat talál. 

Nepp Dénes bőrdíszműves: népművész. Lószerszámokat, öveket készít. Látogatás akár "szakkör" jelleggel. 

Fazekasmester, keramikus: Sásdi Zoltánné. Kerámiákat, cserépárut, cserépedényeket készít. Látogatás akár "szakkör" jelleggel, korongozással, festéssel.


Kékfestő Műhely és Múzeum immáron 200 éves, és egyike a négy ,még működő hazai műhelynek. A száz éve még tömegesen hordott jellegzetes népi viselet készítését követheti végig.  

Verseghy Ferenc fazekas, a Népművészet Mestere, Habán alkotó korunk legjelentősebb hazai habáni fazekas mestere. Egyedi de hagyományos módon készült használati kerámiái modern korunkban is teljesen használhatóak a mindennapokban...és élvezettel mesél róla! Tolna

Selyem Múzeum: 1905-ben - szekszárdi központtal, - a világ 3-ik legnagyobb selyemiparával és a legkitűnőbb minőséggel büszkélkedhettünk. Egyedülálló kis műszaki múzeum selyemfonáshoz szükséges eszközökkel a selyemhernyótenyésztésről és e nagy álom megvalósítóiról.

Mözsi Szabó István festőművész: Találkozzon személyesen az egyik legkiemelkedőbb élő magyar festőművészként számon tartott idős Mesterrel, valamint műveivel a háza mellett létrehozott kiállítóteremben.

Sztankovánszky Kastély és mauzóleum. A XIX-ik század egyik magyar mintagazdaságából a kissé leromlott, de igen érdekes, - ma iskolaként működő – úrilak és a mauzóleum maradt fenn. 

Sipka- és kalapmúzeum: Több mint 60 fejfedő a világ minden tájáról. 

Fördös kúria: A sokszorosan kitüntetett néhai falusi tanító, Renkecz Józsi bácsi iskolatörténeti, néprajzi gyűjteménye lassan az enyészeté lesz. Petőfi és Illyés emlékszoba...még az ő személyes előadásában.

Meseház: Egy Galéria Gáti Mariann saját alkotásaiból, nemcsak művészetkedvelőknek! Színvonalas programlehetőség: egy hely, amely több, mint múzeum.

Kakasd, Makovecz-féle faluház tájszobákkal.

Decsi finomságok: látogatható manufaktúra.
Házi szörpök, lekvárok, zöldségkrémek adalékanag nélkül, saját teremsztésű gyümölcsökből.
Kézműves bonbon: Töltött csokoládék, kézműves bonbonok, csokiműves foglalkozások, csokikóstolók max. 8 főig. 

Györkönyi Pincefalu: a tolnai borvidék egyik büszkesége az eredeti állapotában fennmaradt, 310 présházat számláló pincefalu. Egyre több a kóstolásra alkalmassá tett présház, és egyre szaporodnak a nívós kis pincészetek. 

Hőgyész. A néhai Apponyi Kastély és a Liechtenstein Kastély zárva, nem látogatható. De van egy szép-érdekes zsidótemető, a valahavolt zsinagóga lerobbant raktár, kívülről tekinthető meg.

Bogyiszló: Jelvénymúzeumában 1500 érem és jelvény a múltból.
Az orchideás erdőben» a Kárpát-medence legnagyobb, 6 fajból álló állománya található, az őstölgyesben pedig többszáz éves famatuzsálemeket őrködnek a tájon. Mindkettőt a falu és a Duna közt találhatja. 

Gemenci Kirándulóközpont, kisállat-simogató. Trófea és Vadászati Múzeum: a Gemenci erdő múltját, a Dunával kapcsolatos hagyományos népi foglalkozásokat, természetrajzát bemutató kiállítás a Frigyes főhercegnek a millenium idején vörösfenyőből épített vadászkastélyban. Bárányfoki Tanösvény A gemenci erdei vasút végállomása előtt közel a Sió töltéséhez. 2,1km-es sétaút 6 állomásán megismerheti a jellegzetes ártéri és ártéri erdei élőhelyeket. 
Gemenci kisvasút ( ápr. 1-nov.1.). 6 km erdei vonatozás, duna-parti végállomásánál pihenővel, játszótérrel. ~1 óra időtartam. hajókirándulási lehetőséggel. 

A 10 legjobb hely a gemenci erdőben Szekszárd közelében itt» , a  7 különféle tanösvény», kilátó, tavakcskák, stb. A gemenci kisvasúttal, Dunai hajózással összekapcsolható program.

Vadászat: Néhány kilométerre található a kölesdi nagyvadas vadászterület. A világhírű Gemenci erdő, vagy a Tamási környéki dámvadas területek a Tolna megye vadászterületei közül a legnevesebbek. Profi vadászat-szervező partnerünknek sejkek, királyok is rendszeres visszatérő ügyfelei.

Magasles: Többen kérték, hogy nem vadásznának, csak magaslesről figyelnék meg a vadakat – erre is van lehetőség.

Szarvasgomba vadászat: Hazánk legnevesebb szarvasgomba termelője, által létrehozott termőterületről, a nemes gombáról tanulhat az ővele és kutyájával együtt történő "szarvasgomba-vadászat" során.

Bonyhád. Kálvária domb kálváriával, Tűzoltómúzeum, Perczel család síremlékei, 2 kápolna. Perczel Mór emlékszoba a Perczel kúriában. Fazekas József fegyverkovács, bemutatóműhely. Zsidó temető. Mo-i Németek Háza jellegzetesen berendezett néhai svábház.

Sétarepülés: Az őcsényi reptér szolgáltatása a repülés szerelmeseinek. 

Decs a Sárköz "fővárosa". Sárközi babamúzeum: Tudta-e, hogy egy sárközi menyecskeruha lett a "világbajnok" az 1997-ben rendezett népviseleti világversenyen? Itt ezt is láthatja! , Bözsi néni a népművészet mestere, magával ragadó személyét, előadását és óriási tudását élvezni fogja! Tőle egy ugrásra a Tájház. Ipartörténeti érdekesség Decs határában: egy különleges Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelep.

Závod
: A Podmaniczky- építészeti díjas csodálatos kis sváb falu a Völgység lankái között.

Atomenergetikai Múzeum, Atomerőmű Látogató Központ: Az atomerőmű építése, üzemeltetése, a nukleáris energia hasznosítása. Az érdekes üzemlátogatásra 2 héttel előre be kell jelentkezni! 

Paks:
Klímatörténeti Múzeum - érdekes interaktív kiállítás a klímaváltozásról.
A különös hangulatú Sárgödör teret elmúlt századokat idéző, szorosan egymás mellé-mögé épült 66 présház övezi.
Paksi Városi Múzeum – Paksi Képtár állandó és időszaki kiállításokkal
Makovecz- lenyűgöző Szentlélek temploma.
Vasúti Múzeum: állandó kiállítás: Vonatok, vasúti berendezések, eszközök.

Hajózás a Sión "tárletvezetéssel".

Szekszárd környéki túrákhoz, nagy sétákhoz (5-30km távolságban): 10 ötlet» , még 10» és szép templomok»

Makovecz épületek: Szekszárdon első - ma már leromlott állapotú - munkái egyike, a Sió-csárda kívülről tekinthető meg. Azonban a Kakasdi faluház és a lenyűgöző paksi róm. kat. templom teljes pompában várja a látogatót.


Medinától kissé távolabb, Tolna megyei programok ( 30-60km):

Bátaszék : Csanády gyűjtemény: Bátaszék és környéke az őskortóla török korig, és fazekassága. Kálvária kápolna. A lenyűgöző neogót rom. kat. templom.

Termálfürdők: Tamási, Gunaras  

Illyés Gyula Iskolamúzeum: Illyés elemi iskolája eredeti állapotban és berendezéssel. (31 km)

Újszkítia: Vaskor 8 hektáron: vissza az időben 1000-2000 évet. Megelevenedett ősi háztípusok, fegyverek, műhelyek, kerámiák, tevékenységek. Természettel való harmonikus együttélés, a túlélés tudománya: kísérleti régészet és életmód rekonstrukció. A történelem előtti életet élő házigazda házaspár Önt is beavatja. 

Falusi mozi. Hazánk egyetlen, megmaradt falusi mozija Tolnában működik, többnyire napi 3 vetítéssel, 50%-ban művészfilmeket vetítenek.

Családi Méhészet: "mézeskalács" házikó, idilli környezet, szorgoskodó méhek és méhészek finomságai. A Szálkai halastavaknál festői környezetben megkóstolhatjuk a finom mézeket, készítményeket és meglátogathatjuk, kipróbálhatjuk a méhészkedést.

A hírneves műgyűjtő és bibliofil Gróf Apponyi Sándor kastélya és kastélyparkja- amit halálakor özvegye a Nemzeti Múzeumnak adományozta: mely e birtokjövedelmeknek köszönhette máig tartó fényét. Ma középiskola, de látogatható, akár hétvégén is. Továbbá: "svájceráj" (Apponyiak egyedülálló barokk, svájci mintára készült tehénistállója, műemlék), Ökoház, Annafürdő (Apponyiak néhai üdülőhelye 86ha parkerdő, pihenőtó, vadaspark, tanösvények, eredei játékok); óvodatörténeti kiállítás. 

Mikrosörfőzde (40km): Látogatás, kóstoló, sörfőzés hazánk egyik legnevesebb kézműves sörfőzdéjében. Javasolt foglalni 6 héttel korábban!

Nagymányok: Az 50%-ban sváb falu német nemzetiségi tájházában a századforduló népi lakóházát, berendezését, tárgyi emlékeit vonultatja fel. 

Grábóc: gyönyörű természeti környezetben Magyarország legjelentősebb keleti ortodox kolostorát, templomát, temetőjét. Apáca idegenvezetővel.

Kirándulás, túrázás, természetjárás: Két meseszép, vadregényes helyszín egy erdei sétára: Váralja.
Óbányáról 4 km-es hegyes-völgyes Robin Hoodi erdőn át, gyöngyöző patakok, vízesések mentén vezet a mesés Kisújbányára, ahol a Klumpás Konyhára mindenképp térjen be. 

Kalocsa: Hazánk két érseki városának egyike. Látnivalók: Érseki Kastély, Érseki Kincstárban egyházművészeti kiállítás, Érseki Könyvtárban 18. sz-i barokk olvasóterem, Paprika Múzeum a paprika történetéről; a Visky- és Schöffer Múzeum.

Máré vára (45km): XIII. sz-ba visszanyúló, szerelmi legendával átitatott szerény vár csodás természeti környezetben, séta- és túraútvonalakkal (Pásztor forrás, Cigány-hegyi kilátó). A vármúzeumban két kiállítást talál: a vár történelméről, illetve a mecseki élővilágról. 
Melege lett? – a vár alatt, hazánk legszebb strandján hegyi patakból duzzasztott, hideg vizű medencében hűsölhet.

Vadasparkok: Egész évben napkeltétől napnyugtáig a tolnai erdőségek nagyvadvilágát (50 dám- és gímszarvas, muflon, vaddisznó) természetes környezetükben speciális kunyhókból lesheti meg. Állatsimogató, 1,9 km-es tanösvény, kilátó várja Önt és családjá

Simontornyai vár: Hazánk egyik legjobb állapotban fennmaradt közel 800 éves reneszánsz vára vármúzeummal, kiállításokkal várja látogatóit. 

Molyhos tölgy és Szt. Orbán kápolna
(46 km): Az év európai fája 2016-ban e 400 éves tölgy. Hangulata, a hely békéje a fa "társának", a csodás kis kápolnának is köszönhető.

Halászati Múzeum: minden a halakról,a vizek élővilágáról, a halászatról + természetvédelem, horgászhat is.

Középkori Élménybirtok: Középkori város, falu, lovagi tornák. Ezt látnia kell! Szánjon rá minimum fél napot. 

Ökoturisztikai KözpontAlábbi sokrétű lehetőségek a Gemenci erdőben, akár egész napos elfoglaltságokkal. Családoknak szinte "kötelező":
Kenuval a gemenci erdőben a Duna mellékágain: kisvasúttal szállítják a túrázókat a kiinduló pontra. A kenukból Európa legnagyobb ártéri erdejét és állatvilágát ismeri meg. Erdei kisvasút: oda-vissza 20-20 km, min. 3 óra erdei vonatozás, több megállóval és programlehetőséggel útközben (vadmegfigyelő, Halászati múzeum, méhészeti kiállítás, játszóterek, tanösvények, megfigyelőtorony, piknikező helyek). Dunai hajókázás. Kerékpár- és gyalogtúrák (időpontegyeztetéssel akár vezetővel; kerékpár bérelhető).

Fügés finomságok: a törpe fügeültetvényén őstermelőként, gyümölcsfeldolgozással foglakozó házaspár hagyományos technológiával, egyedi receptúra alapján készít 18-féle lekvárt és aszal gyümölcsöket. 

Whiskey manufaktúra: kóstolás, készítés, érlelés, bemutató.

Sváb temető. Csak kalandvágyóknak (Google map!): sportcipő kötelező, terepjáró előny. Egy pici "kerek erdő" közepén, 100 évvel ezelőttig használt, de most felújított különös hangulatú temető. A semmi közepén. Egyedülálló, rézgálic-kék sírokkal.

Zengővárkony . Mecsek lábánál a piciny falu és Európa egyik legnagyobb szelídgesztenyése, gyönyörű 8 km-es túraútvonal Kisújbányára (uzsonna az egész évben nyitva tartó Klumpás Konyhán!). Látnivalók a faluban: Szalma-kincs-tár - szalmából készült, tudományos igényű műtárgyak, dísz- és használati tárgyak gyűjteménye a világból. Míves Tojás Múzeum (19 ország több mint 3000 művészien díszített tojása, tojásfestés).

"A legmagyobb magyar": hazánk legnagyobb fája a Gemenci erdőben.

Pipo vára: Hazánk legjelentősebb várkastélya változatlan formában vészelte át a századokat. Korunk emberét is elbűvöli e tipikusan középkori erődítmény; ma kiállítások várnak bennünket. 

Báta. Fekete Gólya Ház: Érdekes interaktív kiállítás a veszélyeztetett madárról. Van még Halászház, Tájház, Fazekasház, Szent Vér templom, Kálvária és Somosi kápolna, Czencz János Festőművész Emlékmúzeum. A világon egyedülálló -működőképes,- ipartörténeti emlék: Fagázas szivattyútelep.

Paprika Manufaktúra és Múzeum. A kalocsa melletti Bátya az egyik legjelentősebb kalocsai paprika termelő falu. Hét végén a manufaktúra nem üzemel, de  előzetes bejelentkezéssel látogatható; a múzeum folyamatosan nyitva tart. 

Baja: A halászlé városa. Sétáljon a Sugovica partján. 

Fehér Gólya Múzeum: Duna-Dráva vidék ártéri élővilga, kiállítás a gólyáról tárlatvezetéssel. Kerékpár bérlési lehetőség, csoportoknak élményprogramok, kenutúrák, stb.

Csokoládé Manufaktúra: világbajnok 2-ik helyezett cukrásznál csokoládékóstolás, híres kézműves bon-bonjai várnak.

Feked a magyarországi német építészet gyöngyszeme. A falu házainak fele csodálatosan felújított díszes-színes sváb ház. Dombtetőn gyönyörű kálváriával, dombok közt a fekedi tóval. Innen kis túra a dombok közt megbúvó Pusztakisfalu, ahol nyaranta üveghuta működik.

Malommúzeum : Vízimalom a Csele patakon. Mely egyben Európa egyetlen működőképes taposómalma. Csak bejelentkezéssel.


60 km-nél is távolabb:

Érseki Palota. A Dél-Alföld legnagyobb barokk kastélya. A 18. századi főúri lakban kialakított pazar múzeum a pompakedvelő életmódot, a vadászkastély mindennapjait mutatja be, valamint Hajóshoz kötődő kiállításokkal, foglalkozásokkal várja Önt. Rózsák terme, díszlépcsőház, a felújítás során megtalált titkos alagút – csak néhány a látnivalók közül.
A palota után látogassa meg az 1200 pincéből álló hajósi pincefalut.

Mohács: Busóudvar komplexum nyitva egész évben (kiállítás, busómaszk készítás, busómaszk faragó műhely, stb.).

PÉCS 

Lehetőségek mint a "tenger" (www.pecsiprogramok.hu). Ízelítőnek:
- Zsolnay Kulturális Negyedben egész napos kirándulás: Látványmanufaktúra, Zsolnay-, Zsolnay család- és gyártörténeti múzeum, Planetárium, Zsolnay Mauzóleum, Pécsi Nagygaléria, Bábszínház és bábmúzeum, kesztyűmanufaktúra, koncert termek, kávézók, jó étterem.
- Kodály Központ : Hazánk legújabb koncertközpontja, zene minden mennyiségben.
- Pécsi Nemzeti Színház a város szívében, a Király (sétáló) utcában.
- Lélegzet elállító ókeresztény síremlékek a III. sz-ból: Cella Septichora Látogatóközpont a Székesegyház mellett.
- Innen 5 perc séta a Csontváry Múzeum, vagy a Vasarely Múzeum, valamint az annak udvaráról nyíló Földalatti Bányászati Múzeum.
- Retro Múzeum
- A megújult Pécsi Állatkert. Növénybarátoknak a Pintér-kert arborétum.
- Segway: változatos városi,- kultúr, - és tereptúra lehetőségek Pécsett és környékén Segway-ekkel.
- MecsExtrém: hazánk egyik legnagyobb kalandparkja.

Orfű: Malommúzeum, Tájház. 4 km-re pedig Abaliget: cseppkőbarlang, Denevér Múzeum, csónakázótó, túraútvonalak.