award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "Gyönyörű környezet, természet közeliség, helyi és saját termesztésű alapanyagok. Egyszerű, mégis nagyszerű belsőépítészeti megoldások."
    GandA, Magyarország

Majd alig várod már hogy kimozdulj!?


Már most gondolj erre! Kirándulás, programok tömkelege szombaton. És vasárnap "A" Busójárás. 

Szombat délutáni ajándékunk: ÖRDÖGI FORRÓSÁG szaunaprogram - a pokol tüzét Andris, szaunamesterünk biztosítja.
Csak 2 éjszakás foglalással.
Szállj meg nálunk a mohácsi Busójárás idején. Élvezd miliőnket, konyhánkat, programjainkat! Vagy melegedj kemencénk lobogó tüzénél.


Az M6 autópályától 6km-re, útban Mohács előtt 40 percre található kiskastélyunk.

 Hazánk talán legnevesebb népi hagyományőrző fesztiválja a mohácsi Busójárás. E rendezvénysorozat: csütörtőktől keddig 60-80.000 látogatót vonz a városba.
A Mohácsi Busójárás az UNESCO Szellemi Világörökség listáján; a világ távoli pontjairól keresik fel turisták.

 

A Mohácsi Busójárás története

A napjainkban megtekinthető Busójárás a mohácsi sokácok télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységvarázsló ünnepe. E  népcsoport néhai balkáni hazájából hozta e népszokást, mely Mohácson tovább formálódott az évszázadok alatt és nyerte el mai formáját. A busójárás legelső feljegyzései a XVIII. század végéről származnak.
A busó öltözete: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya. Erre cifra gyapjúval töltött harisnyát húztak, lábukon bocskor. Öv gyanánt marhakötelet viseltek a derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben kereplő és soktollú fa buzogány. Legjellemzőbb pedig, amitől busó a busó: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőcsuklyás álarc.
A busókat kísérik a "jankelék": az ő szerepük az utca népe és gyermekek távol tartása volt. Ők hamuval, liszttel - ma már csak ronggyal, fűrészporral, - püfölik a népeket, nézelődőket. Maskarának nevezik Mohácson a lefátyolozott nőket, a lakodalmas öltözetű férfiakat, a karneváli alakokat.  
A tülkölő-kereplő-kolompozó, "bao-bao"-t ordító busók csoportjai házról házra jártak. Így fejezték ki jókívánságaikat és végezték el varázslataikat. A háziak pedig étellel, itallal kínálták a busókat. A Mohácsi Busójárás, mint farsangvasárnapi mulatság, leglátványosabb része a partraszállás a túlparti „Szigetből” - ahogyan a helybéliek mondják ( ez Mohács város déli, belterületi része). Innen eveznek át ladikokon, csónakokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a legérdekesebb része a Mohácsi Busójárásnak. Farsangi télbúcsúztató koporsó vízrebocsátása után, sötétedéskor az összegyűltek elégetik a telet az óriási máglya meggyújtásával, miközben Mohács főterén körtáncokat járnak.