award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...Toszkána a csodálatos Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Értesülj elsőként
  • "Nagyon figyelmes és segítőkész a személyzet, a kastély pedig egyenesen csodálatos."
    Péter, Magyarország

Hogy lehet, hogy a 100%-os narancslé is mű!?

A boltokban nálunk kapható utóérlelt naranccsal szemben, az érett friss narancs nagyon egészséges: tele vitaminokkal és más jótékony összetevőkkel. Alább a minőségi, 100%-osként árult narancslékről írok! Az alsóbb kategóriákban  - rostos, vegyes gyümölcslevek, multivitaminok, - siralmasabb a helyzet.

Még érkezéskor is éretlen a narancs

Narancslé egész évben kell, de szezonálisan terem. A szedéskor feldolgozott, kifacsart narancslé a következő szüretig megromlana. Hogy eltartható legyen, kivonják belőle az oxigént...a narancsízt adó vegyületekkel együtt. Ezért csomagolás előtt vissza kell tenni azokat. Íz és illatanyag előállító üzemek különféle ízcsomagjaiból (flavor pack) választhatnak a juice és üdítőgyártók. Minden narancslé márka saját, - védjegyoltalommal védett - ízkoktélt alkalmaz, biztosítandó a megszokott minőséget.
Az ízcsomag vegyületeit a facsarás után visszamaradt melléktermékekből kémiai eljárásokkal alkotóelemeire bontják. Majd összeraknak belőlük olyan új vegyületeket, amit a narancslégyár kért. A jogászok és marketingesek pedig összefogtak: technikailag ez is narancsból készült, így a "100% gyümölcstartalom" felirat nem hazudik...nem hazudik?
USÁ-ban léteznek már "no flavor pack" gyümölcslevek, melyeknél a szüretkor lefagyasztott gyümölcslevet a narancslégyárban kiolvasztják, majd csomagolják - de ez sokkal drágább a megszokottnál.

Fokozom a kiábrándultságot: akkor igyunk frissen facsart narancslevet! Sajnos az élelmiszeripar legrákkeltőbb anyaga a citrusféléket a gombafertőzésektől védő viaszbevonatban az o-fenil-fenol(E231). Ez csak alapos melegvizes, kefés súrolással távolítható el, de teljesen nem!

Ettől véd az o-fenil-fenol

Az o-fenil-fenolon kívül a narancshéj alatti fehér részek növényvédőszereket, több évtizede betiltott DDT-t, és más rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak. Nem túl megnyugtató, hogy 95,5%-ban határérték alatti ezek koncentrációja - én semennyi rákkeltő anyagot nem szeretnék lenyelni. A citrom és narancshéj fogyasztása, felhasználása tilos!...lenne. Sőt, narancspucolás során is kimutatható mennyiségű vegyszer kerül bőrünkre, szerveztünkbe. Ezért olyan technológiával facsart narancs levéről állítható, hogy teljesen vegyszermentes, mely friss, (helyben) érett és igazolhatóan bio.

2014 óta ezért reggelieinkhez egy helyi termelő natúr, 100%-os almalevét adjuk. Éttermünkben kizárólag házi szörpöket és bio gyümölcsleveket tartunk.

Már most foglaljon Valentin napi hétvégénkre»! Mini hotelünk igazán meghitt miliőjével kényeztesse kedvesét.

Dr.Halász Zsolt
tulajdonos

Apponyi Kiskastély: a natúr mini hotel»