award 2017 webevszallasa 2016 kicsidicsosegfal uj logo

logo hatter nelkul c
Világcsúcs? 7 szobánkra 5 db autótöltő!
2x22KW (2db 3x32A), Type2 csatlakozás
...mini Toszkána Tolnában...

Vendégértékelések

logo tripadvisor b

tripadvisor text

5/5

booking logo uj

booking text

9.5/10

Iratkozzon fel, 1 éjszakát nyerhet!
  • "Ez a béke. Ami itt van. Itt találkoztam azzal az érzéssel, mely azt jelzi: mit tegyen az ember, ha nyugodtabb életet szeretne élni. A városi lét annak idején az első hűtőszekrénnyel, villanykályhával, porszívóval, rádióval, televízióval nagyon elvarázsolt bennünket. De rá kell jöjjek arra: ez a komfort nagyon leköt bennünket, s mennyire megnyugtató, ha - mint az Apponyi Kisakstélyban, - visszaléphetünk nagyszüleink békés, természetközeli életébe."
    Jiří Menzel , Oscar díjas filmrendező

 

Ki sem akarsz mozdulni! Ez vár Rád:


tertett asztalLibaételek újborokkal. Sós-aromás szauna-szeánsz, merülés kültéri medencében...forró jacuzzi.

Szekszárdi Márton Napi Vigadalom» fűtött óriás sátorban : gasztroudvar, borászok, zene és gyerek programok a Béla téren. Ugyanitt látogassa meg a szekszárdi Garay Élménypince  interaktív borászati kiállítását. Vinotékájában az összes jelentősebb helyi bortermelő közel 300 bora, jó részük kóstolható. 


Márton napi ételsoraink  minőségi szekszárdi újborokkal


A MÁRTON NAP TÖRTÉNETE

A monda szerint Szent Márton az ókori római Pannónia tartomány Savaria városban (= Szombathely) Kr.u. 316-ban vagy 317-ben egy római elöljáró fiaként született. A római császár katonájaként a mai Franciaország területén állomásozó Márton egy téli estén meleg köpenyét egy nélkülözőnek adta. Azon az éjjelen álmában Jézus koldusként jelent meg neki. Ekkortól már nem a hadsereget szolgálta, hanem Istent. Megkeresztelkedett, jósága életében legendás volt, ezért püspökké akarták szentelni. A legenda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől alázatosságában lúdólba rejtőzött, de azok gágogásukkal zajt csaptak, elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont Kr.u. 371-ben püspökké szentelték 398-ig Tours-ban halt meg. Szent Márton kultusza Pannónia területén a honfoglalás előtt jelen volt. Másik változat szerint e hagyomány az ókori Rómába nyúlik. November 11-e ősidők óta a téli évnegyed kezdete. Új bor és az új termés: nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen. A rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ekkor, ludat öltek, mert az a hadisten, Mars szent madara volt. A keresztény naptárban a lúd római neve “avis Martis” (Mars isten madara)-ként került bele, melyet a régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték...nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyedkezdő római szokásától. Az első Márton napi libalakoma lejegyzése 1171-ből datálódik. Szent Márton napja a paraszti év, a mezőgazdasági munkák vége, a téli pihenő kezdete. A cselédek évi bérüket, - egy libával megfejelve, - ekkor kapták meg. Az újbor megkóstolása, az első liba levágása is ezen a napon történt meg.